WARSZTATY KULINARNO-JĘZYKOWE Z JĘZYKA HISZPAŃSKIEGO
W dniach 8.11 oraz 9.11.2017 młodzież z klas: IA, ID, IIA, IIB2, IIC, IIS, IITI oraz IIID wzięła udział w wycieczce do Poznania, której celem było rozwijanie zdolności językowych z języka hiszpańskiego, a także poznanie nieco więcej kultury i kuchni Hiszpanii.
Podczas warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Pana José Ingnacio Henríqueza, który zarazem jest wykładowcą akademickim języka hiszpańskiego, uczniowie mieli możliwość zobaczyć na żywo jak przygotowuje się tradycją potrawę hiszpańską pochodzącą z regionu Valencia, a mianowicie paella valenciana, która opiera się przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera lub paella). Tradycyjna paella zawiera przede wszystkim owoce morza i różnego typu mięso, głównie z królika lub z drobiu. Podczas przygotowywania tej tradycyjnej hiszpańskiej potrawy uczniowie mieli możliwość zadawania kucharzowi pytań oraz wysłuchać krok po kroku jak jest ona przyrządzana. W trakcie przygotowania paelii mieliśmy okazję zobaczyć pokaz tańca z udziałem Michała i Klaudii z klasy II C przy pochodzącym z Karaibów hicie „Despacito” Luisa Fonsi i Daddy Yankee’ego. Następnie, gdy już paella była gotowa do spożycia, każdy z nas skosztował jej w tradycyjnym hiszpańskim platillo.
Po udanych warsztatach kulinarnych, młodzież udała się do Instytutu Kultury i Języka Hiszpańskiego, gdzie czekał na wszystkich ciekawy warsztat językowy w całości zaprezentowany w języku hiszpańskim dotyczący sportu Półwyspu Iberyjskiego, prowadzony przez rodowitą Hiszpankę Clarę.
Na koniec wszyscy otrzymali pamiątkowe certyfikaty poświadczające udział w spotkaniu oraz wszyscy ustawili się do wspólnej fotografii.
Wieczorem czekał nas spacer po poznańskim rynku oraz zwiedzanie miejsc pamięci i pomników związanych z historią Polski.
Organizatorzy:
Patryk Krygier
Ewa Sadowska
Marcin Bocis
[Not a valid template]